Welke kayak is geschikt voor mij? 28 juni 2020

Welke Hobie kayak is voor mij geschikt?

Hobie kayak kent veel verschillende modellen. Ze zien er allemaal even flitsend uit, maar hoe weet je nu welk model het beste bij jou past.

Welk model je uiteindelijk kiest hangt veelal samen met hoe je de kayak denkt te gaan gebruiken. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen. Dan wordt de keus al een stuk gemakkelijker.


Wil ik alleen of wil ik samen met iemand varen?
Hobie heeft een aantal tweepersoons modellen, te weten de Oasis, de Compass Duo en de opblaasbare I14T.
De Oasis is het langst. Deze heeft meer drijfvermogen dan de Compass Duo. De Oasis beschikt over meer opbergruimte dan de Compass Duo. Dit is handig als je met de kayak wilt gaan trekken. Is de lengte van de Oasis een belemmering voor vervoer op de auto, dan is de Compass Duo meer geschikt. 
De opblaasbare versie de l14T is handig mee te nemen op vakantie en hiervoor heb je ’s winters minder opslagruimte nodig.
Bij een tweepersoons kayak zit je achter elkaar. Tijdens het varen zie je elkaars gezicht niet.  Je kunt ook overwegen om twee eenpersoons kayaks aan te schaffen in plaats van een tweepersoons kayak. Het is mogelijk om alleen met een tweepersoons kayak op pad te gaan, maar eerlijk is eerlijk, als je alleen bent, dan vaart een eenpersoons kayak lekkerder, omdat je in verhouding minder mee te trappen hebt en de kayak mooier in het water ligt als je er met zijn tweeën in zit.

Wat wil ik doen met mijn kayak?
Wil je de kayak voornamelijk gebruiken voor het vissen, dan zijn de volgende modellen erg geschikt:
– Outback
– Compass
– Revolution 13
– Pro Angler 12 en 14
De Outback is een handzame kayak met veel ruimte. De kayak is gemakkelijk te verplaatsen.
De Pro Angler is volledig toegespitst op de hengelsport. Transport van deze kayak met de auto vindt bij voorkeur plaats met een boottrailer.
De Revolution 13 is een kruising van alle Hobie kayaks, waarbij de goede eigenschappen zo veel mogelijk zijn verzameld. Hij is gemakkelijker op de auto te plaatsen dan de Outback en hij is sneller dan de Outback. Daarentegen heeft hij weer minder opbergmogelijkheden dan de Outback. De Compass is eenvoudig uitgerust. Dit vertaalt zich in de prijs.


Wil je met de kayak trekken, dan is de Outback erg geschikt, omdat deze over veel opbergruimte beschikt. De Outback heeft een groter waterdicht compartiment dan de andere kayaks.  

Wil je snel even je kayak pakken en door de kleine slootjes varen, dan is een Passport 10.5, Passport 12.0 of de Revolution 11 handig. Deze zijn licht en doordat deze niet zo lang zijn, zijn ze heel wendbaar.

Ga je voor snelheid, kies dan voor de Revolution 16.
Wil je met een Hobie kayak ook zeilen, dan is eenpersoons Adventure Island en de tweepersoons Tandem Island (trimaran) het meest geschikt. Overigens op alle andere modellen kan ook een zeiltje gezet worden.

Waar ga ik voornamelijk varen?
Vaar je voornamelijk in smalle slootjes, dan is een korter model kayak wendbaarder dan een langer model.
Vaar je op drukke waterwegen, dan kan de kleur van de kayak ook een belangrijk punt zijn. Met een rode kayak val je meer op, dan met een groene kayak.

Ga ik met de kayak op vakantie/moet ik de kayak vervoeren?
Als je de kayak op het dak van jouw auto wilt vervoeren en je hebt een kleine auto of je hebt thuis weinig opslagruimte, dan is het misschien niet zo handig om de langste kayak te kiezen. Een trailer biedt natuurlijk altijd uitkomst, maar dit brengt weer extra kosten en opslagruimte met zich mee.

Woon ik aan het water of moet ik de kayak met de auto naar het water vervoeren?
Als je dicht bij het water woont, dan is de kayak heel gemakkelijk te vervoeren met een waltrailer. Je trekt de kayak lopend of op de fiets achter je aan richting het water.  Met de waltrailer is elk type kayak gemakkelijk te vervoeren.

Twijfelt u nog tussen een aantal modellen. Bij Kabootje kun je in alle modellen proefvaren en zelf ervaren welke kayak het beste bij je past.

Ook kun je een kayak bij Kabootje huren. Mocht je later tot aanschaf van een kayak overgaan, dan wordt de huurprijs op de aanschafprijs in mindering gebracht.