Veilig in coronatijd met een trapkayak de IJssel afzakken 1 augustus 2020

Bij vakantie denk je aan lange autotochten naar het zuiden. Of stadjes, die uitnodigen tot slenteren en ontspannen. Maar als je met een trapkayak op de stroming van de IJssel laat meevoeren, dan ervaar je de natuur en kom je tot rust. Vooral in een trapkayak. Je kijkt niet naar je peddels en kunt van alles met je armen doen. Je wordt niet nat en gaat heel efficiënt om met je energieverbruik, want je bent meer met de omgeving bezig dan met de kayak. Hoofd in de wind en trappen. Dat is alles wat je moet doen.

 

Ontspannen op het water

Aan de picknicktafel bij een vakantiehuisje aan de rand van natuurgebied de Wieden blikken Iris, Linde en Guusje terug op een ontspannen weekje trappen op het water samen met Anna, Jet en Peter. Iris: ‘Vorig jaar zakten wij met drie kayaks de Loire af. Dit jaar wilden we vanwege corona in Nederland blijven. We kozen voor een kayaktocht over de IJssel, omdat dit een snelstromende rivier is met relatief weinig scheepvaart. In het begin vond ik de schepen eng en moest ik erg wennen, want je voelt de zuiging als ze voorbij varen. Als je de kayak maar goed recht op de golven houdt, dan is er niets aan de hand. Guusje weet er alles van.’ Guusje: ‘In de ochtend, op mijn minst heldere moment, sloeg ik om. Alle bepakking was gelukkig nog droog. Linde hoopt nogmaals een tocht te maken. ‘De volgende keer neem ik mijn hondje mee. Dat lijkt me erg leuk en dat kan best, want de kayak is heel stabiel’.

 

Dromen en genieten van vergezichten

‘Normaal kijk je naar dingen die dichtbij zijn, zoals je boeken, laptop, mensen of je kamer. In de kayak geniet je dagenlang van het wijdse uitzicht van ons platte landje’, vertelt Linde. Guusje vult aan. ‘We zagen alleen elkaar en de omgeving. Toen ik tijdens de tocht even in een rustige supermarkt was, moest ik wennen aan de haastige mensen. Dat contrast met de rust op het water was heel groot.’

 

Van Doesburg naar Wanneperveen

Op zaterdag vertrok het gezelschap vanuit Doesburg. ‘De eerste nacht hebben we gekampeerd net voorbij Zutphen, de tweede nacht in de buurt van Deventer. Na een lekker ontbijtje stapten we 10.30 uur in de kayak en trapten we door 16.30 uur. Het vervolgtraject van Deventer naar Zwolle was het pittigst vanwege de afstand. Toen stapten we pas om 19.30 uur van boord. De laatste dag van Zwolle naar Wanneperveen was een eitje’, vertelt Iris. Guusje: ‘Vrijdag maakten we vanuit Wanneperveen een tocht door de Wieden. Die smalle slootjes met waterlelies, wuivend riet en het geluid van de weidevogels, dat vond ik het allermooist.’

 

Goede voorbereiding

‘Iedere dag heb ik heerlijk gegeten’, vervolgt Guusje. ‘Het water loopt me nog door de mond als ik terugdenk aan de lunch met lekkere broodjes tonijnsalade.’ Iris had de catering goed voorbereid. ‘Vooraf heb ik allerlei recepten uitgezocht en de ingrediënten gehaald, zodat we ons twee dagen konden redden. Tja, de voorbereiding kost veel tijd, maar tijdens de tocht pluk je daar de vruchten van. We investeerden in goede plastic zakken, waarin we alles verpakten. Je hebt dan geen last van condensvorming en alles blijft kurkdroog. Het is vervolgens wel een uitdaging om alles door de waterdichte toegangsluiken van 22 centimeter te krijgen. De overige bepakking zetten wij achterop de kayak vast met elastieken. Ook logistiek is zo’n tocht een hele uitdaging. Vooraf moet je er voor zorgen dat er voldoende auto’s bij de eindbestemming zijn, zodat je weer terug naar huis kunt. Het was het allemaal waard.’ Het gezelschap maakt al weer plannen voor een volgende tocht.

Meer weten over Hobie trapkayaks

Klik hier.