Op visreis naar Zweden 26 juni 2020
Hij glundert van oor tot oor als hij vertelt over zijn visbeleving in Zweden. Samen met vismaat Otto reisde Pierre Welten voor een week naar het meer Äsnen in Zweden om met zijn nieuwe trapkayak, de Hobie Mirage Pro Angler, te gaan vissen. Hij gunt iedere visliefhebber deze unieke beleving.
Als hij bij ons in de loods aan de koffie zit, is hij één spraakwaterval. De prachtige foto’s die hij op zijn mobiel laat zien, zetten zijn verhaal kracht bij. De prachtige natuur en de dagelijkse barbecue hebben hem goed gedaan. Op de vraag of hij flink is aangekomen, antwoordt hij ontkennend. Kayakvissen in Zweden is hard werken. Je bent constant in beweging.
De reis
Bepakt en bezakt reden de mannen de eerste dag vanuit Nederland naar hun overnachtingsadres op het eiland Funen in Denemarken om te genieten van de het heldere water van de Kleine Belt. Een reis die acht uur in beslag nam. De Hobie kayak van Pierre vervoerden de mannen op het dak van de auto. De kayak van vriend Otto, de Native Slayer 13 propel, hobbelde op de aanhanger achter de auto aan. Zoals vrouwen hun koffers volstouwen met kleren en schoenen, zo hadden de mannen hun tassen volgestouwd met visspullen. Zo veel, dat ze op de eerste ochtend ruim anderhalf uur nodig hadden om alles te installeren, voordat ze aan het visavontuur konden beginnen. Na de overnachting in Denemarken vervolgden ze de volgende dag hun reis richting Urshult in Zweden.
Hobie Pro Angler
Pierre, die vroeger viste in een bellyboat, voelde zich als een vis in het water met zijn nieuwe Hobie Pro Angler. “In een bellyboat pak je vrij snel de kou van het water op. In de Pro Anger zit je als het ware op de kayak. Je zit ontspannen, dicht bij het water en je actieradius is groot. Bij de Pro Angler heb je meer ‘bootgevoel’ dan bij de bellyboat. Ook kun je meer spullen meenemen”.
Als handige accessoires noemt Pierre de waltrailer, een klein karretje, waarop je de boot zo achter je aan trekt over de wal. De dieptemeter bewees in Zweden ook goede diensten. “Dan kun je het bodemverloop zien en dat is, behalve vistechnisch en -tactisch, ook weer handig om beschadiging van de Mirage drive te voorkomen. In de Zweedse meren is het bodemverloop grilliger dan in Nederland”.
Pierre moest zijn nieuwe boot wel even leren kennen. Door de toenemende harde wind werd hij af en toe op het open water snel uit koers geblazen. De grote bak en meetgoot achterop zijn kayak vingen veel wind. “Als je dan zo in het vissen opgaat, dan moet je op het laatst nog snel handelen. Je hengel(s) opruimen, driftzak opruimen, trapsysteem eruit halen voordat je rotsen raakt of op de oever strandt”. Maar zelfs met veel wind is het een kleine moeite om je op het water te verplaatsen. “Je moet gewoon in een gestaag tempo trappen. Je hoeft hiervoor niet geweldig getraind te zijn. Om een constante snelheid van 5 kilometer per uur te halen hoef je je echt niet erg in te spannen”.
Een goede voorbereiding
In zes dagen ving hij elf snoeken. Dat viel wel tegen en was vooral te wijten aan een forse temperatuurval waardoor de activiteit van de snoek minimaal werd. Vervolgens konden ze door de harde wind ook niet met een veilig gevoel op het open, diepe, water vissen. De omstandigheden op groot water moet je niet onderschatten.
Hij raadt iedereen aan die op visvakantie gaat om zich vooraf goed te oriënteren, en plannen te maken voor verschillende scenario’s van weer en wind. Aan het eind van de vakantie sprak hij bootvissers uit Hoogeveen, die een ingesloten gedeelte van het meer konden bevissen. Het water was daar krap 2 graden warmer en dit had een gunstige invloed op hun visvangst, met flinke aantallen en grotere vissen als gevolg.
Zijn reis krijgt zeker nog een keer een vervolg. Kayakvissen en Zweden hebben zijn hart gestolen. Het “Zweden-virus” heeft hij inmiddels met zijn enthousiaste verhalen overgedragen aan zijn vriendin. Eind deze zomer gaat hij met haar fietsen en kayakken in Zweden. Elke dag met haar barbecueën zit er waarschijnlijk niet in. Maar, dat is een goede reden om nogmaals met een vismaat op visvakantie naar Zweden te gaan.