Ieder zijn geluk 26 juni 2021

Slecht lopend komt hij de zaak binnen. Onze eerste gedachte is dat gaat ‘m niet worden. Deze man is toch niet in staat om in en uit de kayak te stappen?

Met lichamelijke beperkingen genieten op het water
Onder het genot van een kopje koffie vertelt meneer zijn verhaal. “Ik wil graag in beweging zijn en de dag leuk besteden. Op internet kwam ik jullie kayaks tegen en ik ben benieuwd of dit iets voor mij is. Ik heb een aantal jaren geleden een longembolie gehad. Ik was internationaal vrachtwagenchauffeur en stond op een grote parkeerplaats in Duitsland. Ik voelde me niet lekker. Heb mezelf nog met moeite naar de kiosk weten te verplaatsen en ben daar voor de kassa in elkaar gezakt. Een lang medisch traject volgde, maar om een lang verhaal kort te maken, ik ben nooit weer de oude geworden. Ik mocht altijd graag op het water zijn, maar het lukt me niet meer om in mijn huidige kano of zeilboot te stappen.”

Een goed te hanteren lichte platte kayak
Meneer kent de Hobie kayaks alleen van internet. Zijn oog viel op de Hobie I-trek 9 ultralight. Een lichte opblaasbare kayak van slechts 10 kg. Helaas hebben wij deze niet op voorraad. Meneer is zichtbaar teleurgesteld. “Ik dacht deze kayak is mooi licht, plat en ik kan deze kayak alleen goed hanteren”.

Kabootje denkt mee
Meneer showt hoe hoog hij zijn been op kan tillen. Mark concludeert samen met meneer dat een kayak met een opstaande rand eigenlijk niet geschikt is. Mark vraagt door. “Woont u direct aan het water?” “Nee”, antwoordt meneer. Dit betekent dat meneer de kayak dus ook zelfstandig moet kunnen vervoeren. Uiteindelijk komt meneer uit op de Hobie mirage Lynx. Het platte ontwerp zorgt voor stabiliteit, zodat meneer gemakkelijk kan instappen. Echter het gewicht van 21 kg is bij vervoer nog wel een dingetje. Mark licht de diverse mogelijkheden toe, van vervoeren op een karretje tot vervoeren op het dak van de auto. Als Mark hem een Thule dakdraagsysteem laat zien met aan de achterkant een rol, is meneer verkocht. “Heb je nog een kop koffie”, zegt hij. “Deze moet het worden”.

Proefvaart maakt droom werkelijkheid
Wij twijfelen nog steeds of meneer wel in en uit de kayak kan stappen. We gaan niet direct over tot verkoop, maar adviseren hem om toch nog een proefvaart te maken. Mark legt de kayak in het water. Meneer laat zich op zijn billen van de wal naar beneden glijden en het lukt hem redelijk om in te stappen. Hij vaart zonder problemen weg en maakt een rondje over de Drentse hoofdvaart. Als hij terug komt varen, glundert hij van oor tot oor. “Ik heb nog nooit zo goed in een boot gezeten”, zegt hij. “Hier krijg ik geen spijt van.”

Een weloverwogen aankoop
Op de zaak drinken we nog een kop koffie en maken we de koop rond. Meneer wil de kayak graag de volgende dag ophalen. “11.00 uur”, stelt Mark voor. “Zo laat? Doe maar 10.30 uur, want ik wil niet zo lang wachten”. Niet alleen meneer is blij, maar wij ook. Verkoop is leuk en brengt geld in het laatje. Toch geeft ons dit niet de meeste voldoening. Het contact met klanten en het uit laten komen van wensen die soms bijna onmogelijk lijken, dat is toch wel het allermooist.